Zmogljivost IR panelov

IR paneli za ogrevanje so večinoma deležni le pohval, saj ta način ogrevanja slovi kot najugodnejši oziroma vsaj en izmed najcenejših v vsakem oziru. In res je IR ogrevanje v mnogih primerih optimalna izbira, tako v stanovanjskih kot v poslovnih in gospodarskih prostorih. A treba je poznati tudi nekatere morebitne pomanjkljivosti, ki jih prinašajo IR ogrevalni paneli. Veliko pozornosti gre nameniti predvsem dimenzijam in zmogljivosti panelov, posledično tudi številu panelov in razporeditvi teh v prostoru za optimalen izkoristek.


Cenovno ugodni paneli običajno niso posebej zmogljivi in sami ne bodo zmogli učinkovito ogrevati večjih prostorov v mrzlih dneh. Obstajajo formule za izračun zmogljivosti, ki je potrebna za ogrevanje določene prostornine, a pri tem pridejo v poštev tako specifični dejavniki, da točnih odgovorov ni mogoče podati. V nekaterih prostorih se bodo na primer dobro izkazali že osnovni IR ogrevalni paneli – če imamo na primer dobro izolacijo ali če je prostor obkrožen z drugimi ogrevanimi prostori. Zmogljivost panelov se začne nekje pri 230 W, kar je dovolj za manjše prostore, na primer kopalnice. Nato so IR paneli za ogrevanje večjih prostorov bistveno zmogljivejši, vse do 1300 W in več. Zanimivo je, da 1300 W paneli niso niti dvakrat dražji od 230 W panelov, čeprav prinašajo bistveno večjo moč.

IR paneli za ogrevanje morajo biti tudi optimalno postavljeni, da se njihova zmogljivost kar najbolje izkoristi. Za dolg hodnik bi glede na prostornino lahko zadoščal en panel večje zmogljivosti, a se bolje obnesejo manj zmogljivi IR ogrevalni paneli, lepo razporejeni po dolžini.