Zakaj kupiti 3D tiskalnik

Vedno več ljudi si želi imeti doma svoj lastni 3D tiskalnik, saj uporabniku omogoča, da si enostavno in razmeroma hitro natisne veliko produktov različnih oblik in barv. Seveda pa se nepoznavalci tu vseeno vprašajo, zakaj se ga sploh uporablja in v katerih primerih je resnično koristno. Zakaj torej kupiti svoj lastni 3D tiskalnik oziroma zakaj ga imeti v manjših proizvodnjah, kjer prevladuje maloserijska prodaja?

Načinov uporabe takšnega tiskanja je praktično neskončno, saj ga lahko učinkovito izkoristijo zdravniki, zobozdravniki arhitekti, oblikovalci, študenti ter tudi predelovalna industrija in mala podjetja, ki ne proizvajajo velikih serij temveč jih zanima bolj maloserijska prodaja.

Razvoj 3D tiskanja

Od 70. in 80. let, ko se je 3D tiskanje začelo uveljavljati v podjetjih, ko so si 3D tiskalnike lahko privoščila le velika podjetja, so se stvari zelo spremenile: danes se trg tridimenzionalnega tiska prebija zaradi novih tehnološko naprednih izdelkov, ki različnim malim podjetjem omogočajo velike priložnosti za preboj na trg.

3D tiskanje lahko olajša delo zelo različnim panogam in podjetjem, saj omogoča tudi tiskanje izredno zapletenih geometrijskih oblik, kar pred tem ni bilo mogoče. Tu so svojo prednost opazila tudi manjša podjetja ali posamezniki, ki si ne bi zmogli privoščiti večjih naročil pri večjih izdelovalcih. Tako lahko sami brez težav natisnejo tudi več enakih izdelkov, za katere je značilna maloserijska prodaja.

Oblikovanje

Sodobni umetniki in oblikovalci imajo danes izredno čudovito priložnosti. S pomočjo 3D tiskalnika lahko vidijo, kako se njihovi projekti oblikujejo v njihovih rokah, ne da bi zato morali vlagati ogromno časa in denarja.

To je za manjša oblikovalska podjetja ter tudi za posameznike, za katere pride v poštev le maloserijska prodaja izdelkov idealna priložnost, saj za izdelavo izdelek ne bodo potrošili ogromnih zneskov. S pomočjo 3D tiska se je tako olajšal postopek izdelave produkta, ki se brez njegove uporabe zagotovo ne bi izdelal zaradi previsokih stroškov.

Oblikovanje nakita

Od najmanjših in najbolj podrobnih prototipov do končnih izdelkov tudi za kategorija oblikovalcev s pomočjo modernih tiskalnikov doživlja revolucijo, saj jim 3D tiskanje omogoča popolnoma novo in inovativno tehniko ustvarjanja, ki je prej ni bilo možno izkoristiti.

S pomočjo 3d tiskalnika se tako ustvarjajo ogrlice in zapestnice različnih barv in oblik, ki se seveda običajno prodajo le kot maloserijska prodaja, saj se običajno izdela le par primerkov določenega nakita. S pomočjo današnjih tiskalnikov je mogoče izdelati resnično natančno in lepo izdelan nakit,  saj brez težav izdelujejo gladke in homogene površine.

Več informacij o 3d tisku si lahko preberete tukaj.