Sedežne za sedenje in poležavanje

Svoje domače prostore moramo opremiti tako, da nismo pozorni samo na videz pohištva, temveč tudi na njegovo funkcionalnost. Ne nazadnje pa moramo vsekakor misliti tudi na primerne dimenzije, materiale pa tudi na ceno.

Med vsemi kosi pohištva imajo izjemno pomembno vlogo sedežne. Pri izbiri takšnega kosa si moramo zato vzeti nekoliko več časa ter najprej temeljito razmisliti o tem, ali nam bo sedežna garnitura služila le za sedenje ali bomo na njej tudi počivali. Glede na to izberemo pravo vrsto. Odlična izbira je na primer kotna sedežna, saj nam ponuja največ sedalne pa tudi ležalne površine, če je seveda ustrezno zasnovana.

Proizvajalci sedežnih garnitur

Sedežne so lahko narejene po meri ali pa si primerno izberemo v salonu s pohištvom. Ker je na trgu več kot dovolj izbire, bomo najverjetneje zelo hitro našli kakšen primeren kos tudi zase. A pri nakupu sedežne se nikakor ne smemo prenagliti. Četudi nam sedežna izjemno ugaja, na primer zaradi svojega posebnega in celo unikatnega videza, moramo presoditi, ali se bo dobro ujela z našim prostorom. Pri tem imajo ključno vlogo tudi dimenzije.

Na trgu lahko najdemo sedežne domačih pa tudi tujih proizvajalcev. Za katero sedežno se bomo odločili, je seveda zlasti odvisno od nas, naših želja, potreb in ne nazadnje tudi od naših finančnih zmožnosti. Kljub temu da so nekatere sedežne vrhunskih proizvajalcev izjemno drage, se splača investirati vanje, ker vam bodo zagotovo ob primernem vzdrževanju služile zelo dolgo časa.

Usnjena sedežna ali sedežna iz tkanine

Pomembna odločitev pri izbiri sedežne je torej tudi to, iz katerega materiala bo narejena. Ker je usnje zelo preprosto za vzdrževanje, se pogosto kupec ali naročnik sedežne odloči kar za to vrsto. Po drugi strani pa je še vedno zelo veliko povpraševanja po sedežnih iz tkanine. Če nameravate sedežni posvetiti dovolj časa s primernim čiščenjem in vzdrževanjem, potem je pravzaprav vseeno, za katero vrsto se boste odločili. Najpomembneje je, da boste na njej uživali.

Vse bolj pa so priljubljene sedežne, ki imajo vgrajena še ležišča. Garniture za sedenje vse pogosteje postajajo tudi kos pohištva, na katerem prav tako lahko udobno počivamo in si na njih lahko celo privoščimo kakovosten nočni spanec. Sedežna z ležiščem je izjemno dobrodošla na primer v manjših stanovanjih. Čez dan lahko služi kot lep kos opreme za sedenje, zvečer pa jo hitro in preprosto prelevimo v kos za nočni počitek. Za takšno sedežno se lahko odločite tudi v primeru, če imate goste, ki pri vas tudi prenočijo.

Na spletni strani https://www.zakelj.si/sl/ si lahko ogledate pestro ponudbo kavčev in sedežnih garnitur.