Odstranjevanje genitalnih bradavic zmanjša prenašanje virusa HPV

Ljudje se z obiskom dermatologa srečujemo zaradi različnih vzrokov. Pogosto tudi zaradi genitalnih bradavic. To so izrastki na koži in sluznicah v področju osramja, zadnjika in spolovila. Če se to pojavi in postanejo tako velike, da vas motijo, potem ni drugega, kot da se odločite za odstranjevanje genitalnih bradavic.

Genitalne bradavice povzročajo človeški virusi papiloma ali krajše HPV. Čeprav poznamo več kot 150 različnih tipov, pa se v več kot 90% pojavljata tipa 6 in 11. Če ste torej zatipali manjše bunkice na osramju ali spolovilu, potem ste se verjetno okužili z virusom in vam bo dermatolog po vsej verjetnosti predlagal odstranjevanje genitalnih bradavic.

Genitalne bradavice enkrat v življenju izkusi skoraj 70% ljudi

Največkrat do okužbe z virusom HPV pride med vaginalnim, analnim ali oralnim spolnim odnosom. Če pa ima oseba dva ali več partnerjev se možnost okužbe poveča za več kot 50%. Če se najdete med temi osebami vedite, da tudi uporaba kondoma v celoti ne prepreči okužbe, saj je v veliko primerih virus prisoten na koži osramja.

Ste vedeli, da se za odstranjevanje genitalnih bradavic odloči veliko ljudi, saj se vsaj enkrat v življenju s HPV okuži okoli 70%? Strokovnjaki so ocenili, da je v vsakem trenutku med 20 – 40% žensk okuženih s HPV. S podatka lahko sklepamo, da se s to nadležnostjo srečuje več žensk kot moških.

Okužba z virusom HPV vedno ne povzroči bradavic

Ali veste, da telo sčasoma odstrani viruse in ti tudi propadejo, ko nimajo več ugodnih razmer za razmnoževanje? To velja tudi za virus HPV. Ko je vaše odstranjevanje genitalnih bradavic uspešno, potem telo virus sčasoma odstrani, praviloma pa v roku dveh let.

Vedite, da okužba z virusom HPV največkrat ne povzroča težav in bradavice se tudi v 30% ne razvijejo. V kolikor pa ste oseba z razvitimi bradavicami, potem se za odstranjevanje genitalnih bradavic odločite čim prej.

Je odstranjevanje genitalnih bradavic potrebno ponavljati?

Dermatologi opažajo, da se pri osebah, ki so že imele genitalne bradavice, te rade ponavljajo. Zaradi tega domnevajo, da tisti, ki ste že bili enkrat okuženi z virusom, tega lahko še nosite na koži ali v dlačnih foliklih. Odstranjevanje genitalnih bradavic je torej potrebno ponoviti.

Ko se enkrat odločite za odstranjevanje genitalnih bradavic, zagotovo zmanjšate verjetnost, da boste okužili drugo osebo. Če pa niste še čisto prepričani o odstranitvi, naj vas prepriča dejstvo, da večja kot je vaša bradavica, večja količino virusa je prisotna in obratno.

Več o odstranjevanju genitalnih bradavic pa si lahko preberete na spletni strani https://www.dermacenter.si/ .