Kje pa vaš maček opravlja potrebo?

Mačke so same po sebi edinstvena in skrivnostna bitja. So zelo samostojne in nepredvidljive. Nikoli ne vemo, kaj se jim v resnici mota po glavi. Vendar je vsem dobro znano, da so mačke izredno čiste in zelo nerade opravljajo svojo potrebo na neprimernih mestih. Stranišča za mačke morajo zato biti vedno čista in nameščena na primernem prostoru.

Mačja stranišča morajo biti dovolj prostorna, da se mačka pri opravljanju svoje potrebe počuti udobno in da se lahko primerno giba, saj bomo s tem preprečili, da bi mačka zgrešila posip pri opravljanju potrebe. Veliko ljudi, ko dobi mačko za hišnega ljubljenčka, misli, da je izbira mačjega stranišča in posipa enostavna. Vendar temu ni ravno tako. Na tržišču namreč obstajajo različne velikosti in oblike mačjih stranišč. Prav tako so različni tudi posipi.

Vrste mačjih stranišč

Da bo izbira mačjega stranišča čim enostavnejša in primerna za vašo mačko, vam predstavljamo nekaj najkoristnejših nasvetov.

Na tržišču so na voljo odprta, zaprta in samočistilna stranišča za mačke. Odprto mačje stranišče je najpogostejša izbira. Dobimo jih lahko v različnih oblikah, velikostih in barvah. Vendar pa ima odprto mačje stranišče nekaj negativnih lastnosti. Mačka lahko pesek raztrosi po celotnem stanovanju, prav tako pa prihaja do neprijetnih vonjav po prostoru.

Mačja stranišča, ki so zaprta, so najboljša možna izbira, tako za vas in vašega mačka. Po stanovanju ni razpršenega peska, pokrov pa preprečuje, da bi se neprijeten smrad razširil po stanovanju. Za najbolj razvajene in zahtevne mačke pa so na tržišču na voljo tudi samočistilna mačja stranišča. Ko mačka opravi potrebo, samočistilno mačje stranišče samo poskrbi za čiščenje. Seveda so taka stranišča za mačke zelo draga.

Posipi za mačje stranišče

Ni samo pomembno, kakšno mačje stranišče boste izbrali. Enako pomemben je tudi posip. Obstaja veliko vrst mačjih posipov. Najpogostejši posip je glineni posip oziroma pesek. Ko vaša mačka opravi potrebo, se ob stiku s tekočino pesek strdi in tak nastane kroglica, ki jo enostavno zavržete. Na tržišču so na voljo tudi odišavljeni posipi, ki bodo poskrbeli za učinkovito preprečevanje širjenja neprijetnega smradu po prostoru.