Fitnes prehrana mora biti v idealnem razmerju

Fitnes prehrana mora biti v idealnem razmerju telesna kondicija proti telesni teži. Telesno težo fitnes prehrana ne sme pretirano zvišati, hkrati je ne sme manjkati. Kako telesna teža lahko ostane v mejah normalnega brez pomanjkanja energije lahko ocenimo teoretično ali praktično.

Pretirano hujšanje lahko človeško telo prizadene

Vsaka telesna aktivnost ima svoje zakonitosti, med drugim zahteva tudi ustrezno energijo. Po končani aktivnosti je potrebno izgubljeno energijo nadomestiti, telo se mora regenerirati. Različna fitnes prehrana je posledica različnih aktivnosti in ciljev v fitnes centru. Kako različne cilje lahko dosežemo nam kaže že razporeditev naprav v fitnes centru.
Največkrat se fitnes deli na deli na kardio fitnes, fitnes za razvijanje moči in fitnes prostor z drogovi, ročkami in utežmi. Priporočljiva fitnes prehrana za pridobivanje mišične mase je bogata z beljakovinami. Ob tem je potrebno izvajati naporne treninge, skladno z navodili stroke ali osebnega trenerja. Kardio fitnes prepoznamo po tekočih progah, sobnih kolesih in drugih podobnih napravah, krepilne vaje pa se izvaja v fitnes oddelku za razvijanje moči. Individualna fitnes prehrana se razlikuje tudi od samega človeka, njegovega fizičnega stanja ter cilja vadbe. Kdor se v fitnes odpravi z namenom izgube odvečnih kilogramov mora skrbeti za ravnovesje med vnosom in porabo. V tem primeru je priporočljiva fitnes prehrana, ki omogoča postopno zniževanje telesne teže. Na prehitro zniževanje telesne teže se lahko telo odzove drugače, kot bi si človek žele. Pretirano hitro zniževanje telesne teže lahko oslabi imunski sistem, pomanjkanje pa lahko telo izkoristi za črpanje mišic. Veliko boljša je zmerna pot, kjer se človeško telo na spremembe lahko pripravi in prilagodi novim razmeram. Človeško telo v tem primeru ne bo črpalo potrebnih snovi na napačnem mestu, ampak skladno z naravnimi zakonitostmi na klasične načine. Zmerno hujšanje in zmerno drugačna fitnes prehrana ravno tako doseže cilj, vendar na način z manj možnimi negativnimi posledicami.