Brezhibno tiskanje v večjih nakladah

Na domačem ali pisarniškem tiskalniku lahko brezskrbno pripravljamo različne dokumente, kaj hitro pa naletimo na usodne omejitve, če imamo v mislih nekoliko večje naklade. Ne moremo recimo natisniti kar tisoč izvodov kakšnega dokumenta, sploh v tem primeru ne, če pričakujemo dobro kvaliteto. Veliko bolj smiselno je za tiskanje v večjih nakladah izbrati strokovnjaka, ki nudi takšne storitve.

Običajno pride za večje naklade v poštev ofsetni tisk, ki ima pri takšnih projektih različne prednosti. Izkaže se predvsem s hitrostjo in zanesljivostjo, pri večjih nakladah pa je ključnega pomena seveda tudi cena. Poleg tega imamo pri izbiri te tehnike tudi veliko svobode pri oblikovanju končnega izdelka, čeprav se pri tem pokaže tudi ena izmed najbolj očitnih pomanjkljivosti te tehnike – ofsetni tisk omogoča ugodno tiskanje v večjih nakladah le v primeru, da gre za motiv, ki se pri tem ne spreminja. Torej gre za reprodukcijo oziroma kopiranje v večjem številu, vsak odtis pa je povsem enak prejšnjemu. Pogosto to ni ovira, recimo če pripravljamo letake, plakate, pa tudi revije in podobne tiskovine. Če želimo pri vsakem odtisu napraviti kakšno spremembo, recimo zamenjati ime, serijsko številko ali kakšno drugo oznako, ofsetni tisk ne pride v poštev, bolj ustrezen je digitalni tisk.

V vsakem primeru pa bomo morali najti strokovnjaka, ki omogoča takšno tiskanje. Ljubljana je pravi kraj za iskanje takšnih ponudnikov. Ponudbe je dovolj, treba pa bo izbrati partnerja, ki prepriča s celovito zbirko dobrodošlih odlik. Praktično vsak večji ponudnik ima v ponudbi offset tiskanje, Ljubljana prav tako nudi obilico tiskarjev z odličnimi napravami za digitalni tisk. Bolj se osredotočimo na tiste odlike, ki morda ne pridejo toliko do izraza na prvi pogled. Pričakujemo recimo prilagodljivost in odzivnost, v veliko prednost pa je lahko tudi hitro tiskanje. Ljubljana verjetno že nudi pravo rešitev, nekaj ponudbe pa je tudi v drugih krajih.