Android Q v Beta različici

Na voljo za 15 »negooglovih« telefonov

Android Q kot Android 10 predstavlja najnovejšo prihajajočo verzijo Googlovega operacijskega sistema. Zaenkrat je na voljo v preizkusni Beta izdaji, za redne posodobitve naših naprav pa bo potrebno počakati še nekaj mesecev. Andoid Q je bil v testni različici izdan za vse Google Pixel telefone, kot tudi za 15 izbranih modelov drugih  proizvajalcev, med njimi Xiaomi, Sony, Nokia, OnePlus, LG, Asus in Vivo.

Google je podoben korak storil že lani, ko je precej razširil spisek naprav za testni sistem. A vendarle je letos uradno največji spisek naprav vključenih v Beta testni program. Vsekakor je to vzpodbuden korak, da bomo morda Android Q prejeli že pred koncem leta 2019. Posodobitev prejema tudi Google Pixel, četudi je zanj veljalo, da bo obstal na Android Pie. Temu primerno bosta posodobitev prejela tudi novejša Pixel 2 in Pixel 3. V testni program se sicer lahko prijavijo tudi lastniki naprav AsusZenfone 5Z, Huawei Mate 20 Pro, LG G8 ThinQ, Xiaomi Mi 9, Xiaomi Mi MIX 3 5G, OnePlus 6T, Oppo Reno, Sony Xperia XZ3, Vivo Nex S in A ter še nekateri pri nas manj znani. Beta posodobitev sicer prinaša kar nekaj novih funkcij, predstavljenih na kongresu Google I/O. Med njimi najdemo novo temno temo, ki se aktivira v celotnem operacijskem sistemu, novih kretnjah po vzoru iPhone in druge funkcije. Če si na vašem podprtem telefonu že lastite beta verzijo, lahko preverite, če je Q že na voljo v meniju nastavitev. Izberite sistem ter kliknite sistemska posodobitev. Android Q je trenutno v tretji Beta fazi, zato je že precej stabilen, a vseeno obstaja možnost večjih napak. Verzija je namreč namenjena  predvsem razvijalcem, da preizkusijo svoje aplikacije. Končni uporabniki zato dobro premislite, če res želite novo verzijo z morebitnimi napakami.

Xiaomi Mi 9 in Mi MIX 3 5G tudi z Android Q

Xiaomi je vedno tesno sodeloval z razvijalci, zato vključitev kar dveh njihovih modelov v seznam ne preseneča. Vedno znova stremijo k brezhibni integraciji med strojno in programsko opremo ter najboljšo možno uporabniško izkušnjo. S podporo bodo uporabniki Xiaomi Mi 9 in Mi MIX 3 5G lahko preizkusili najnovejše funkcije ter testirali najnovejše razvite aplikacije za zagotovitev dobrega delovanja na prihajajočem sistemu.

Android 10  med ključnimi novostmi prinaša:

 • Temna tema: Ena najbolj želenih funkcij je sistemsko naravnana Dark Theme. Aktivira se v nastavitvah ali v nastavitvah varčevanja z baterijo.
 • Upravljanje s kretnjami: Nova opcija navigiranja po pametnih telefonih, kjer z gibi rok premikate med opravili in nalogami. Predvsem razvito za novodobne telefone z velikimi zasloni.
 • Predlagana dejanja v obvestilih: Zdaj lahko postopate v sporočilih s predlaganimi ukrepi preko obvestil.
 • Prioritizirana obvestila: S Q verzijo lahko izbirate med nežnimi ali udarnimi obvestili. Na pomembna obvestila boste tako odločno opozorjeni z zvonjenjem, vibriranjem ter obvestili na zaklenjenem zaslonu. Nežna pa vas bodo nemoteče opozorila na manj pomembne novosti. Na pomoč bo priskočil tudi napredni in novo razvit Android algoritem.

Android Q nudi močno zaščito uporabnikove zasebnosti, nove načine interakcije, Vulkan podporo in še veliko več. Nova testna verzija je med drugim na voljo za Xiaomi Mi 9 in Mi MIX 3 5G. Ker slednjega pri nas ni, poglejmo katere težave so zaenkrat znane pri Mi devetici:

 • Budilka ne dela, ko je naprava izključena.
 • Naprava se ponovno zažene, ko uporabnik izbere brezžično projekcijo slike.
 • Aplikacija za nastavitve preneha delovati, ko uporabnik deaktivira bližnjico za utišanje naprave.
 • Nastavitvena aplikacije se zruši, ko izberete opcijo upravljanja z gibi roke.
 • Raziskovalec preneha delovati po osvežitvi.
 • Barvnih nastavitev zaslona ni mogoče prilagajati.
 • Ne deluje dodajanje prstnega odtisa.