Glavne funkcije dobre posteljnine

V postelji je pametno uporabljati kakovostno opremo – nenazadnje prespimo kakšno tretjino življenja, tako da je nadvse pomembno, da pri tem svojemu telesu in umu pripravimo čim bolj prijetno in sproščujočo izkušnjo. Na poti do tega cilja vsekakor pomaga tudi kvalitetna posteljnina, ki ima nekatere pomembne funkcije.

Prijetno in udobno spanje

V prvi vrsti mora posteljnina zagotavljati udobno in prijetno spanje. To velja predvsem za rjuhe, prevleke in druge kose, s katerimi smo neposredno v stiku. Groba tkanina lahko draži kožo, neprimerni materiali pa ne dihajo in slabo odvajajo znoj, zato od njih ne moremo pričakovati udobnega gnezda za miren spanec. Nujno je, da so rjuhe zračne, a dovolj tople, seveda pa izbiramo opremo, ki se bo dobro obnesla v posameznih letnih časih.

Vzdržljivost posteljnine

Ne pozabimo, da posteljnino uporabljamo vsakodnevno, pogosto jo tudi peremo. Že pri običajnem spanju so rjuhe, prevleke in odeje izpostavljene velikim obremenitvam, še bolj to velja pri pranju in sušenju. Če želimo odlike kakovostne posteljnine koristiti skozi več let, moramo že v izhodišču izbrati vzdržljive izdelke, ki bodo zdržali tudi redno uporabo in večje obremenitve.

Dekorativna funkcija

Dekoracija ni glavna funkcija posteljnine, če nimamo v mislih ravno dekorativne odeje ali kakšnega druge ga izrazito dekorativnega izdelka. A vseeno je pomembno, da se v spalnici dobro počutimo, o tem pa vsekakor v veliki meri odloča izgled opreme in dekoracija prostora. Dekorativne odeje so izjemno uporabne za popestritev vizualne podobe spalnice. V tem prostoru večinoma ne uporabljamo posebne opreme, niti kakšnih večjih dekorativnih elementov, zato moramo izkoristiti tiste priložnosti, ki ponujajo odlično dekoracijo, ne da bi s tem motili funkcionalnost opreme ali pa kakovost spanca. Dekorativne odeje združujejo svojo estetsko vrednost s funkcionalnostjo, enako pa velja še za nekatere druge kose posteljnine, predvsem za prevleke za vzglavnik in odejo, ki so lahko prav tako pisano obarvane.